8 Haziran 2008 Pazar

Sleuth / Ölümcül Oyun [2007]

1970 yılında binden fazla kez oynamış bir Broadway oyunu iken ilk olarak 1972 yılında sinemaya uyarlanmış, geçen sene de [2007] tekrar çekilmiştir. Bu iki sinema prodüksiyonunun en garip tarafı ise Michael Caine'in iki farklı rolü oynaması, daha garip tarafı ise filmde zaten toplam iki karakter olmasıdır. Bir de castta "man on tv(Harold Pinter)" var tabi ona saygımız sonsuz.
(-turkce karakter, 13.04.2008 17:57 ~ 14.04.2008 17:16)
1972 yapımı Sleuth'un yeniden çevrimi gibi gözükse de gerek senaryo yazarı (Harold Pinter) gerekse de oyuncular, 72 yapımı filmle ilgisinin konunun ana öğelerinden öte olmadığını söylüyor.
Pinter, eski filmi izlemediğini, hakkında hiçbir şey bilmediğini söylerken, Michael Caine eski filmle yenisinde bir tane bile aynı cümle olmadığını belirtiyor. Konuyu baştan keşfettiklerini yineliyorlar.
(-sleepy99, 07.04.2008 21:09 ~ 21:12)
Karısı Maggie tarafından genç ve yakışıklı aktör adayı Milo Tindle (Jude Law) ile aldatılan zengin ve ünlü bir dedektiflik romanı yazarı olan Andrew Wyke (Michael Caine); Tindle 'ı yüksek teknolojik lüks malikanesine davet eder. Tindle, Maggie ile evlenebilmesi için Wyke'dan boşanma belgelerini imzalamasını ister.
Wyke buna karşılık Tindle'dan kasadaki mücevherleri çalıp Amsterdam'da söylediği kişiye satmasını, böylece kendisinin de sigortadan para alabileceğini söyler. Wyke karısının yeni genç aşığına yem atmıştır. Onunla oyun oynamaktadır. Fakat oyun kontolden çıkar ve ölümcül boyutlara ulaşır.Filmin yönetmeni, başarılı Shakespeare uyarlamalarıyla shakespeare ödülünü alan aktör-yönetmen Kenneth Branagh.
İş bu entry hem 1972 yapımı filmden hemde 2007 yapımı remake'inden karşılaştırmalı bir biçimde, başından son süprizine kadar aşırı spoiler içermektedir, filmi izlemeden okumanız önerilmez:
1972 yapımını bir hafta önceden, yeni filme hazırlık olarak izlediğimi soyleyerek başlayabilirim, özellikle imdb'de top 250 icerisinde 190. sırada olması gerçekten ilgimi çekmişti, iki filmde Milo Tindle'ın malikaneden içeri girmesiyle başlıyor, orjinalinde Milo ile Andrew'in tanışma sahnesi Andrew'in bahçesindeki devasa labirentte ve iken yeni yapımda direk kapıdan girişle başlıyor.
Ayrıca orijinal filmde daha en başından Andrew'in bulmacalara ne kadar meraklı olduğunu görürken, yeni filmde sadece ne kadar kontrol ve gözetleme hastası olduğunu görmekle yetiniyoruz. Zaten iki film arasindaki başlıca fark bu ilk film bulmacalarla aklımızı başından alırken yeni filmde bu faktör çok daha az tutulmuş durumda, hatta filmin ilk onbeş dakikasını gözetleme kameralarından izlemekteyiz, bu da tamamen farklı bir konu izlediğimizi göstermekte.
İlk başta karşılaştığımız farklılıklardan bir diğeri ise malikanedeki şaşıtıcı minimalizm, ilk filmdeki mekatronik binlerce ıvır zıvır yeni filmde sadece tek kumandayla yönetilebilen bir çok eşya ile karşımıza çıkıyor, hatta aynı yorumu filmin kendisi içinde buradan yapabiliriz yeni film sadece 86 dakika sürerken ilk film 138 dakika sürmekteydi. Tabii bu kısalık bütün dialoglara yansımış durumda.
Orijinal filmi izlemeyenlerin çoğu olan bitenin neden olduğunu anlamakta güçlük çekmesi olası, mesela filmin sonunda Milo'yu beni böyle utandırarak gidemezsin diye Andrew vurmakta iken, yeni filmde sadece ateş ediyor. Tabii böyle olmasının daha modern ve insani düşünmeye ittiğini söyleyebiliriz, lakin sinemadan çıkarken genel tablo "Abi ne biçim filme gelmişiz ya ben anlamadın niye öldürdü ki"'den ibaretti.
Bunun yanında, ayrıntıların minimum düzeye inilmesi ilk ve ikinci oyununda etkisini azaltmış durumda, ortalıkta düşünmeye iten daha az ayrıntı buludunuğundan dolayı tam olarak şok etkisini vermiyor olanlar ve ilk filmin kusursuzca düşünülmüş son oyununun bu filmde değiştirilmiş versiyonunun esamesinin okunmamasını sağlıyor.
Ayrıntıya inecek olursak bir kez daha Andrew'in sevgilisi Tea'yı ayartan Milo ve sonunda Andrew'a asıl zarar verenin oyun değilde sevgilim dediği kadının bile onun hayatı ile oyanamasına izin verecek kadar nefret ettiği iken, yeni filmde "Birlikte yaşayalım yoo aslında kandırdım seni karına söyleyeceğim" ne yazık ki izleyiciyi etkilemiyor.
Ayrıca ilk filme eğlenceli göndermelerde var filmde, Andrew'in votka içip Milo'nun Scotch'ta ısrar etmesi ve Milo'ya inatla berber demesi ilk filme bariz referanslardan. Ayrıca kabul etmek lazım montu alıp çıkmak ilk filmden çok daha yerinde ve hasar verici bir pozisyonda.
Sonuç olarak; ilk film imdb'de 8.2 puan verilmişken yeniden çevrimine 6.5 verildiğini hatırlatarak yeniden çevrimi teknolojinin ve kumandanın kurtarmadığını söyleyebilirim. Yine de vaktiniz varsa ikisini izlemelisiniz.
(-the gambit, 05.04.2008 23:50)

Hiç yorum yok: