22 Haziran 2008 Pazar

Meryl Streep

Bugün doğum günü olan ve 14 kere Oscar'a aday olarak bu alanda rekor kıran ve bu ödülü 2 kere kazanan Meryl Streep 1949 yılında Summit, New Jersey'de Mary Louise Streep adı ile dünyaya gelmiş. Vassar' da öğrenciyken oyunculuğa ilgi duymaya başlamış. Mezun olduktan sonra Yale Drama Okulu'na kayıt yaptırmış.
İlk filmi Julia [1977] ile çok iyi bir performans göstermiş ve bir daha ki yıl The Deer Hunter [1978]' daki rolü ile ilk kez Oscar'a aday gösterilmiş. Çok geçmeden Dustin Hoffman ile birlikte rol aldığı Kramer vs. Kramer [1979]'daki Joanna Kramer rolü ile ilk Oscar'ını kazanmış. Ardından Nazi ölüm kampında esir olan bir annenin içburkan hikayesinin anlatıldığı Sophie's Choice [1982] filmi ile ikinci Oscar'ını kazanmış.
Sanatında ve rolü için hazırlıklarında çok titiz, özenli ve mükemmeliyetçi biri olan Meryl, sonraki 1o yılda ayakta alkışlanan performanslarıyla Silkwood [1983]; Out of Africa [1985]; Ironweed [1987] ve Evil Angels [1988)] gibi muhteşem filmleri arka arkaya başarı hanesine sıralamış.
1990'ların başında uygun roller bulmaktaki yetersizlikten dolayı kariyeri biraz düşüşe geçse de 1995'te Clint Eastwood'un evli aşığını oynadığı The Bridges of Madison County [1995] ve müsrif kız çocuğunu canlandırdığı Marvin's Room [1996] filmleriyle yine zirveye yerleşti.
1998'de ilk kez kamera arkasına geçti. Başrolünde oynadığı ...First Do No Harm [1997] (TV) filminde idari yapımcı (executive producer) görevini de üstlendi.

Gelecek yıllardaki filmleri hakkında konuştuğunda ise o bir realist. Hayat görüşü ise söylediğine göre "...no matter what happens, my work will stand..." (Ne olursa olsun sorun değil, işim devam edecek. )
Babasının kimliğini keşfetmeyi ümit eden genç bir kız olan Sophie Sheridan'ın annesi Donna'yı canlandırdığı son filmi, 3 Ekim 2008'de Türkiye'de gösterime girecek olan Mamma Mia! [2008], İsveçli müzik grubu ABBA’nın şarkılarını temel alan aynı adlı Broadway müzikalinin sinema uyarlamasıymış. Ayrıca rol aldığı Doubt [2008], Julie & Julia [2009] filmleri de yapım-sonrası (post-production) aşamasında.
Ivır Zıvır
-Music of the Heart [1999] filmindeki rolü için 8 hafta boyunca günde 6 saat çalışarak keman çalmayı öğrenmiş
-Helikopterden korkuyormuş
-Ünlü olmadan önce The Hotel Somerset in Somerville, New Jersey' de garsonluk yapmış
-Lisede pon pon kızmış.

Hiç yorum yok: